Aandelen bieden momenteel de beste kansen. Maar let wel even op wat er in Syrië gebeurt, stelt Rob Putter.

Ik ben een paar weken weg geweest en ik hoop dat u me niet heeft gemist. Sinds mijn vorige stukje op deze site is er niet zo gek veel veranderd. Althans niet in de financiële markten.

Het schip met rentestijgingen is wat duidelijker zichtbaar aan de horizon, de aandelen van gevestigde markten zijn nog steeds de beste belegging en het goud blijft moeizaam. Op de langere termijn zijn aandelen überhaupt altijd de beste belegging geweest. Grafiek 1 brengt dat mooi in beeld.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

aandelen goede belegging

Als je altijd braaf je geld op de bank had gezet, had je nooit iets verdiend. Het punt is alleen dat beleggen in aandelen een tijdrovende bezigheid is. Dus laten veel beleggers het over aan een expert en dan meestal niet aan de juiste.

Index-beleggen niet altijd veilig

Sommige experts toveren een lijst van vijftig aandelen uit hun hoge hoed of proberen juist dagenlang één bepaald aandeel aan u te slijten. Beiden zijn aan vervanging toe.

Goede beleggers, je kunt zelf wel de namen bedenken, filteren aan de hand van fundamentele of kwantitatieve indicatoren vier of vijf bedrijven uit de markt en studeren daar net zo lang op tot ze er alles van weten. Dan nemen ze een belang en vervolgens toetsen ze regelmatig hun visie aan de uitkomsten. Ze verkopen pas als de reden van aankoop niet meer opgaat. Zo simpel is dat.

Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Dus werden de indexfondsen populair. “If you can’t beat the market, be the market”. Maar ook dan moet je weten wat je doet.

Ik heb de grafieken van de S&P-500 Index en de Shanghai Stock index over de laatste vijf jaar naast elkaar gelegd en dan zie je precies wat ik bedoel (grafiek 2).

(klik op grafiek voor uitvergroting)

indexbeleggen

Analisten: wat heb je eraan?

Van analisten word je ook niet veel wijzer. Goede beleggers vinden een analist pas interessant als deze niet de consensus volgt. De meeste analisten lijden echter aan kuddegedrage. Grafiek 3 laat dat zien. Opvallend is dat in crisistijden zich pas het (gebrek aan) inzicht manifesteert.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

kuddegedrag

Daar staan we dan, aan het begin van het nieuwe school- en werkjaar. De wereld heeft in de afgelopen vakantieweken toch wat kleine aanpassingen doorstaan. Egypte ging naadloos over in Syrië, Griekenland is opnieuw blut en de Verenigde Staten gaan richting hun volgende schuldenplafond.

Daarnaast is Fed-voorzitter Ben Bernanke op weg naar de geldkraan, om deze langzaam dicht te draaien. Allemaal niet heel verrassend, maar beleggers zijn net gnoes, ze schrikken van elke beweging. Dat op zich is bekend, maar het is een punt van aandacht dat de aandelenmarkten dicht bij een all-time high staan. Niet vanwege de robuuste groei, maar meer vanwege het gebrek aan alternatieven. Dus als de zaak echt in beweging komt lijkt de logische richting omlaag.

Syrië onzekere factor

Het politieke wereldtoneel is momenteel slecht in te schatten. Alle landen hebben weer hun eigen agenda en globalisatie is even ver weg. Wereldleiders proberen politieke winst te behalen uit de situatie in het Midden-Oosten met het gevaar dat de wens de vader van de gedachte wordt.

De VS hebben al tweehonderd kruisraketten in de directe omgeving, genoeg om Syrië lam te leggen en de Russen te schofferen. De Britse premier Cameron mag van zijn club niet meedoen en de Franse president Hollande springt dankbaar in dat gat. Laten we hopen dat het met een sisser afloopt.

Als het Midden-Oosten toch ontploft denk ik dat ik weer op vakantie ga, want dan blijft het voorlopig onoverzichtelijk. Zo niet, dan zullen de trends van de laatste maanden intact blijven. Dat betekent dat de indices van de gevestigde markten de lijst blijven aanvoeren, de opkomende markten nog wat wegzakken en de rente wat kan stijgen. Ik kan er niet meer van maken.

Rob Putter is zelfstandig vermogensadviseur voor financieel adviesbureau Uniquest, onderdeel van de Latin Capital Group. De informatie in deze column bevat geen individueel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl